15 цікавих фактів про сіль



15 цікавих фактів про сіль



1. До 20 століття кілограми солі були основною валютою в Ефіопії.
2. Дивовижний солончак Уюні (найбільше соляне озеро у світі) знаходиться в Болівії. Він перетворюється на дзеркало, коли покривається тонким шаром води. Це явище дуже корисно для перевірки наукового обладнання з відкритого космосу. Також це дивовижне місце містить половину світового запасу літію.
 3. Сіль так важлива для тіла, що якщо випити занадто багато води, вона може вимитися з організму і викликати гіпонатріємію.
 4. Споживання занадто великої кількості солі може бути смертельно потрібно лише з'їсти 1 г солі на кілограм ваги тіла, щоб померти. Цей спосіб використовувався як метод ритуального самогубства в Китаї особливо серед знаті, так як сіль була дуже дорогою.
5. Морська сіль хорошої якості містить найважливіші для тіла мінерали. Кращий тип морської солі повинен бути злегка вологим через води, з якої взяли цю сіль.
         6. У Середні століття сіль була такою дорогою, що її іноді називали білим золотом. Середньовічна дорога одного з сольовими маршрутів все ще існує в Німеччині, де вона з'єднує місто Люнебург з балтійським узбережжям Німеччини.
       7. Чорна сіль робиться в Індії шляхом змішування солоної води із зернами Харада. Суміш випарюється, і залишаються чорні грудки солі. Коли вона готова, то стає рожевого відтінку.
       8. У Геранд, Франція, сіль все ще збирають тим же способом, як це робили стародавні кельти. Вони використовували корзини, через які фільтрували морську воду. Тому сіль така дорога, особливо зразок вищої якості - Fleur de Sel (соляної квітка). Цю сіль посипають на їжу прямо перед тим як з'їсти при самій готуванні її не використовують.
        9. Ходять чутки про те, що римським солдатам платили сіллю, але насправді їм платили звичайними грошима. Зв'язок з сіллю полягає в тому, що солдати охороняли соляні дороги, що ведуть до Риму. Взагалі римські солдати були приватними найманцями, а не державними працівниками.
          10. Перед тим як зник біблійний іудаїзм, сіль змішували з жертвами тварин. Сіль була символом мудрості і волі.
11. Після того як авіапаливо очищається, з ним змішують сіль, щоб прибрати всі сліди води перед використанням цього палива.
 12. Хлорид натрію формується тоді, коли нестабільний металевий натрій вступає в реакцію з газоподібним хлором. Це єдиний вид каменю, який їдять люди.
13. На початку 1800х рр. сіль була в 4 рази дорожче яловичини вона служила для підтримки людей і худоби.
14. Тільки 6% солі використовується для їжі, 17% використовується для покриття вулиць взимку.
15. В кінці 17 в. сіль була головним вантажем з Карибів до Північної Америки. Вона використовувалася як їжа для рабів на цукрових плантаціях.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія створення рафінаду.

Цікаві факти про цукор