Як обмежити сіль у дієті, знайти їй замінники, розрахувати щоденну кількість — консультує доцент кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Олена Кузьмінська.

Як обмежити сіль у дієті, знайти їй замінники, розрахувати щоденну кількість — консультує доцент кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Олена Кузьмінська.
Зменшення кількості солі в раціоні показане тим, у кого проблеми з серцем і судинами,  хто лікує нирки, печінку, підшлункову залозу, має набряки. Втім, і тим, хто вважає себе здоровими, слід обережніше поставитися до натрію хлору. А щодо того, як зменшити вживання солі, є декілька простих порад.
Сіль краще класти в страви, коли їх готуєте на плиті або за декілька хвилин до подачі на стіл, добре розмішуючи, а не тоді, коли їсте. Адже сіль, якою присолюють готову страву, не встигає розчинитися. Відтак ви не в змозі цілком відчути її рецепторами смаку, тому ще присолюєте  і вживаєте понад норму.
По-друге, сіль у вашій сільничці можна змішати з якоюсь приправою, кому що подобається—можна взяти подрібнений сушений часник, кріп чи петрушку. Гарним замінником солі є сушена морська капуста, ламінарія, що нині не є дефіцитом.  Подрібніть морську капусту і змішайте з сіллю. Тоді щоразу, коли братимете таку суміш, насправді вживатимете менше звичайної кухонної солі.
Звісно, якщо людина звикла вживати багато солі, їй буде спершу важко використовувати менше цієї приправи. Але поріг чутливості з часом змінюється. Якщо ви сипатимете її менше, то згодом звикнете й відчуватимете її смак. Це точно так само, як із цукром. Хто звик до великої кількості солодощів, тому цукру завжди мало. Але якщо зменшити цю дозу, з організмом так само все буде гаразд.
Варто пам’ятати, що є так звана прихована сіль в усіх продуктах, які ми їмо щодня. Хлористий натрій додають у хліб, твердий сир, ковбасні вироби. Більше того, він є навіть в овочах, фруктах і сирому м’ясі.
Тобто, якщо з’їсти півкілограма картоплі, вже отримаєте 1,4 г натрію—це третина денної норми солі для здорової людини. Нормою вважають 4 г натрію на день, що в перерахунку на кухонну сіль дорівнює приблизно 8 г (трохи більше чайної ложки).
Вміст солі в овочах і фруктах залежить також від регіону, де вони вирощені. Що південніше, то солонішими можуть бути грунти, на яких вирощені рослини.
Зовсім без натрію людина жити не може. Він потрібний для водного балансу, відіграє важливу роль у натрієво-калієвому обміні організму, у так званих натрієво-калієвих насосах клітини. Натрій необхідний для нормальної діяльності травної системи, м’язів, нервової тканини. Тому повністю вилучати сіль не можна, та ми й не зможемо це зробити через приховану сіль. Проте обмежувати, повторюю, —слід.
Крім того,  радила б надавати перевагу кам’яній солі, а не солі «Екстра». Бо в першій більше біомікроелементів

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія створення рафінаду.

15 цікавих фактів про сіль

Цікаві факти про цукор