Довідкове бюро 
   "Біле золото” землі — кухонна сіль — з незапам’ятних часів є незмінним супутником людини, оскільки без солі життя неможливе. Цей цінний природний мінерал, володіння яким приносило багатство і владу, довгий час був предметом сварок, розбратів, державних конфліктів і навіть воєн. В окремі історичні періоди сіль цінувалася нарівні із золотом. Історики свідчать, що ще до нашої ери люди могли одержувати цей життєво важливий мінерал шляхом випаровування його із солоної води озер.
   Кухонна сіль – хлористий натрій, найдавніша із спецій. Дуже необхідний продукт для людей і тварин. У всі часи, з моменту її відкриття , вважалась дуже вигідним товаром, необхідним для засолки м’яса, риби, овочів, для приготування їжі.
   «Солена їжа» вважалась священною у древніх євреїв. З тих часів, коли людина вперше посипала їжу сіллю, вона стала її постійним супутником.
   Харчова сіль складається із 39% натрію і 61% хлору.
   Сіль життєво необхідна людині, і всім іншим живим істотам. Добовою нормою для дорослої людини вважається 10-15 г солі. Без неї не можна приготувати майже жодної, навіть солодкої, страви. Сіль розчиняють для полоскання, коли болить горло. Вона приймає участь в підтримці і регулюванні водного балансу в організмі. При недостатності в організмі хлориду натрію чи інших необхідних мінеральних речовин (мікроелементів) може виникати потяг до підвищеного вживання солі. Черезмірне чи просто підвищене вживання солі збільшує ризик сецево-судинних захворювань, може призвести до підвищення артеріального тиску і хворобі нирок, порушенню обміну кальцію, відкладанню солей, остеопорозу, різним захворюванням суглобів. Наряду з іншими солями натрію, кухонна сіль може стати причиною захворювань очей.

Поради кухаря 
1. Поклади на дно хлібниці дрібку солі - хліб не пліснявітиме.
2. Щоб перевірити свіжість курячого яйця, опусти його в солону воду(1 столова ложка на склянку).
Свіже опуститься на дно, знесене за тиждень затримається посередині, а знесене давно плаватиме на поверхні води.
3. Якщо овочі варити в солоній воді, вони втрачають близько 70% вітамінів. Тому соли їх наприкінці варіння.

Це цікаво знати
   За рік доросла людина з'їдає від 6 до 7 кг солі.
   У XVIII столітті в Італії морську воду пильнувала поліція: щоб люди її не розкрадали і вдома не добували з неї солі. Сіль була на вагу золота.
   Не тільки люди, але і тварини вживають сіль, олені, дикі кабани, косулі, приходять полизати її у місця, де єгері навмисне розкидають сіль для потреб тварин. Навіть африканські слони знаходять печери з покладами солі і час від часу навідуються туди поповнити організм сіллю. Отож, недарма сіль довгі віки була мірилом достатку та багатства, ставала причиною воєн, та цінувалась на рівні з золотом.
Існує відома крилата фраза «Пуд солі з'їсти» (спілкуватися, прожити з людиною пліч-о-пліч тривалий час). За оцінками фізіологів, сучасна людина споживає в рік близько п'яти кілограмів солі, отже пуд солі удвох можна з'їсти за півтора-два роки. Раніше цей час через дорожнечу продукту був значно більший.
    Звичайна харчова сіль у великих кількостях є отрутою — летальна доза в 100 разів перевищує добову норму споживання і становить 3 грами на 1 кілограм маси тіла, тобто для людини вагою 80 кг смертельною є доза в 240 грамів солі.
    Навесні 1648 року в Москві стався Соляний бунт, викликаний, серед іншого, непомірно високим податком на сіль. Тисячоліття тому сіль була настільки дорогою, що через неї влаштовували війни. Зараз сіль є найдешевшою з усіх відомих харчових добавок, якщо не брати до уваги воду.
    Продавана в магазинах сіль складається з NaCl приблизно на 97 %, інша частка припадає на різні добавки. Найчастіше додають йодиди і карбонати, в останні роки все частіше додають фториди. Додавання фторидів практикують для профілактики зубних захворювань. З 1950-х років додавати фторид до солі стали в Швейцарії, і завдяки позитивним результатам в боротьбі з карієсом в 1980-х роках фторид стали додавати в сіль у Франції і в Німеччині. До 60 % продаваної солі в Німеччині і до 80 % у Швейцарії містять фториди.
    Іноді в кухонну сіль додають інші допоміжні речовини, наприклад ферроціанід калію (E536 в європейській системі кодування харчових добавок; неотруйна комплексна сіль) як агент, що запобігає злипанню.
    У США продаються різні продукти, що рекламуються як «сіль з пониженим вмістом натрію» (англ. low sodium salt). Зменшення вмісту натрію досягається за рахунок зниження кількості кухонної солі на одиницю об'єму. Один з варіантів виробництва — часткове заміщення хлориду натрію іншими хімічними сполуками, такими як хлорид калію або магнію. Інший варіант — зміна вихідної кристалічної структури солі («сніжинки» замість характерних призм), в результаті чого її об'ємна щільність зменшується (0,76 г/см³ проти 1,24 г/см³ у «звичайній» солі), і одна ложка продукту містить на третину менше натрію (та й солі як такої).
    Відомо, що ідучи з тайгового притулку, мисливці неодмінно залишають сірники і сіль для випадкових мандрівників.
    На Русі здавна було прийнято в Страсного четверга готувати так звану «четвергову сіль» — кам'яну сіль змішували з квасною гущею або м'якушкою житнього хліба і пересмажували на сковороді, після чого товкли в ступі. Четвергову сіль вживали з крашанками та деякими іншими стравами.
    Ворожіння за допомогою солі іменується аломантією.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія створення рафінаду.

15 цікавих фактів про сіль

Цікаві факти про цукор