Хімія
Властивості солі і цукру
Усім відомо,
що сіль має солоний смак, а цукор солодкий. Ці обидві речовини за нормальних
умов є білими кристалами, які не мають запаху. Вони обидві добре розчиняються у
воді.
Але розчин
солі є електролітом, а ось розчин цукру ні. І тому молекули солі при розчиненні
у воді розщеплюються на позитивно і негативно заряджені іони, які виступають
носіями електричного заряду, а розчин цукру не іонізує при розчиненні у воді,
тому електричний струм проводити не може.
Кухонна сіль
У кристалі
хлориду натрію катіони натрію і аніони хлору строго впорядковані в просторі і
утворюють кристалічну гратку:
Кухонна сіль — це кристалічний
натрій хлорид, який зустрічається в природі у вигляді кам'яної солі або розчинів.
Світовий
видобуток NaСl складає майже 100 млн т/рік. Кухонну сіль використовують при
виробництві м'ясних і рибних консервів, у металургійній і хімічній
промисловостях, при обробці хутра, сиром'ятних шкір, при варінні мила, а також
у медицині.
Де можна
зустріти солі, і в яких областях вони застосовуються (з врахуванням різних
солей, а не лише кухонної)?
Якщо
кристали солі і цукру збільшити в 100 разів, то вони матимуть такий вигляд:
Кристали цукру
Кристали солі
Сіль NaCL
Хімічні
властивості солі (усі різновиди та сполуки, що потрапдяють під хімічне
визначення "сіль"):
1.
Взаємодіють з кислотами і основами.
2.
Взаємодіють з металами.
3.
Взаємодіють між собою (з різними властивостями - основними та кислотними).
4. Деякі
солі розкладаються при нагріванн (нестійкі)
Цукор C12H22O11
Сахароза присутня в соку різних рослин
і деяких плодів. Вона накопичується у великих кількостях у цукровій тростині, в
коренеплоді цукрового буряка і є джерелом промислового отримання тростинного і
бурякового цукру. У буряку її близько 20%, а в цукровій тростині близько 25%.
Також, сахароза грає величезну роль у живленні людини.
Хімічна
формула сахарози:
Кристали
сахарози добре розчиняються у воді, а в спиртах - погано. Сахароза
кристалізується без води у вигляді великих моноклінічних кристалів.
Піддається
гідролізу під дією кислот і ферменту сахарази. В результаті гідролізу
розпадається з утворенням молекули глюкози і молекули фруктози.
Молекула
сахарози складається із залишків глюкози і фруктози, які сполучені одна з одною
за рахунок взаємодії напівацетальних гідроксилів:
Хімічні
властивості сахарози
Найважливіша
хімічна властивість сахарози – здатність у присутності мінеральних кислот і при
підвищеній температурі піддаватися гідролізу:
При
виробництві сахарози не відбуваються хімічні перетворення, оскільки вона є в
природних продуктах. І її виділяють з цих продуктів у більш чистому вигляді.
Коментарі
Дописати коментар