Технологія
Технологія
Видобуток
солі відноситься до однієї з прадавніх галузей виробництва. І на сьогоднішній день
використовують декілька різних видів її видобутку:
До таких способів
видобутку відноситься:
• Басейновий
спосіб, коли добувають самосадові солі, які утворилися у воді морів та озер.
Суть такого способу полягає в тому, що в лиманах, де осідає сіль, її можна
збирати і відправляти на переробку.
• Шахтний
метод, коли в надрах землі утворюються поклади твердої солі. В такий спосіб
видобувається більше 60% всієї солі в світі.
• Підземне
вилуговування. На родовище сольового пласта закладають свердловини, в які
закачується прісна гаряча вода, яка розчиняє сольову породу. А після того, як
сіль перетворюється на розчин, його викачують за допомогою шламових насосів і
далі за допомогою випаровування отримують сіль:
Технологія
видобутку солі.
Перегляньте
відео, з якого ви дізнаєтеся про технологію видобутку, підготовку і виробництво
озерної солі:
Давайте
розглянемо схему і дізнаємося, якими способами добувають сіль:
Технологія
видобутку цукру.
Сахароза є
буряковим або тростинним цукром і відноситься до групи олігосахаридів. Вона
входить до складу фруктів, ягід, плодів, але найбільше її в тростині і
цукровому буряку:
Сахарозу
виділяють у більш чистому вигляді з таких рослин, як цукровий буряк або цукрова
тростина.
Спочатку
збирають коренеплоди, їх миють і подрібнюють. Далі цю подрібнену масу
обробляють гарячою водою, де сахароза переходить у розчин. Наступним етапом
здобуття цукру є очищення сахарози і обробка вапняним молоком і вуглекислим
газом. Потім цей розчин випаровують, сахароза кристалізується і у результаті
виходить цукровий пісок. Якщо ж потрібно отримати цукор-рафінад, то тоді знову
розчиняють і кристалізують розчин.
Цей процес
виділення відбувається за такою схемою:
З цього
відео ви можете багато цікавого дізнатися про те, як робиться цукор:
Після того,
як цукор пройшов практично всі стадії виробництва, починаючи від постачання
буряка, вибіркового контролю, очищення, обрізання, дифузії, кристалізації і
т.д., приступають до завершального етапу у виробництві цукру. І цим етапом є
сушка цукру. Це необхідно для того, щоб видалити з нього зайву вологу. А вже
висушений і охолоджений цукор відправляють у спеціальну машину для розсівання,
потім його фасують, запечатують і відправляють у сховище.
За ДСТУ 4623:2006 під поняттям «цукор білий» мається на увазі харчовий продукт, який являє собою очищену і кристалізовану сахарозу у вигляді окремих кристалів (кристалічний цукор) або окремих кусків (пресований цукор), який виробляється промисловим способом з цукрового буряка або цукрової тростини (тростинного цукру-сирцю). Для використання у харчовій галузі сахароза реалізується в таких видах:
Цукор-рафінад (за ДСТУ 2213-93) — додатково очищений (рафінований) цукор у вигляді кусків (кусковий цукор-рафінад), кристалів (рафінований цукор-пісок і сахароза для шампанського) та подрібнених кристалів (рафінадна пудра), призначений для реалізації в торгівлі, промислової переробки та інших цілей.
Залежно від способу вироблення цукор-рафінад підрозділяється на:
Цукор-рафінад виробляється в такому асортименті:
За ДСТУ 4623:2006 під поняттям «цукор білий» мається на увазі харчовий продукт, який являє собою очищену і кристалізовану сахарозу у вигляді окремих кристалів (кристалічний цукор) або окремих кусків (пресований цукор), який виробляється промисловим способом з цукрового буряка або цукрової тростини (тростинного цукру-сирцю). Для використання у харчовій галузі сахароза реалізується в таких видах:
- кристалічний цукор (цукор-пісок) — білі зернисті кристали розміром від 0,2 до 2,5 мм;
- сахароза для шампанського — кристали розміром від 1,0 до 2,5 мм;
- пресований (кусковий) цукор виробляють у вигляді окремих кусочків різної форми й розмірів і за асортиментом буває: колотий, швидкорозчинний та дорожний[4];
- цукрова пудра — порошок, отриманий шляхом подрібнення кристалічного цукру (гранули розміром не більшим від 0,2 мм) і використовується, зокрема, для глазурі;
Цукор-рафінад (за ДСТУ 2213-93) — додатково очищений (рафінований) цукор у вигляді кусків (кусковий цукор-рафінад), кристалів (рафінований цукор-пісок і сахароза для шампанського) та подрібнених кристалів (рафінадна пудра), призначений для реалізації в торгівлі, промислової переробки та інших цілей.
Залежно від способу вироблення цукор-рафінад підрозділяється на:
- пресований;
- рафінований цукор-пісок;
- рафінадну пудру;
Цукор-рафінад виробляється в такому асортименті:
- пресований колотий насипний у мішках, пачках і коробках;
- пресований швидкорозчинний у пачках, коробках та дрібному фасуванні;
- рафінований цукор-пісок насипний у мішках, пакетах та дрібному фасуванні;
- сахароза для шампанського;
- рафінадна пудра насипна в мішках і пакетах.
Коментарі
Дописати коментар