Технологія



Технологія
Видобуток солі відноситься до однієї з прадавніх галузей виробництва. І на сьогоднішній день використовують декілька різних видів її видобутку:


До таких способів видобутку відноситься:

• Басейновий спосіб, коли добувають самосадові солі, які утворилися у воді морів та озер. Суть такого способу полягає в тому, що в лиманах, де осідає сіль, її можна збирати і відправляти на переробку.

• Шахтний метод, коли в надрах землі утворюються поклади твердої солі. В такий спосіб видобувається більше 60% всієї солі в світі.


• Підземне вилуговування. На родовище сольового пласта закладають свердловини, в які закачується прісна гаряча вода, яка розчиняє сольову породу. А після того, як сіль перетворюється на розчин, його викачують за допомогою шламових насосів і далі за допомогою випаровування отримують сіль:


Технологія видобутку солі.
Перегляньте відео, з якого ви дізнаєтеся про технологію видобутку, підготовку і виробництво озерної солі:



Давайте розглянемо схему і дізнаємося, якими способами добувають сіль:


Технологія видобутку цукру.
Сахароза є буряковим або тростинним цукром і відноситься до групи олігосахаридів. Вона входить до складу фруктів, ягід, плодів, але найбільше її в тростині і цукровому буряку:


Сахарозу виділяють у більш чистому вигляді з таких рослин, як цукровий буряк або цукрова тростина.
Спочатку збирають коренеплоди, їх миють і подрібнюють. Далі цю подрібнену масу обробляють гарячою водою, де сахароза переходить у розчин. Наступним етапом здобуття цукру є очищення сахарози і обробка вапняним молоком і вуглекислим газом. Потім цей розчин випаровують, сахароза кристалізується і у результаті виходить цукровий пісок. Якщо ж потрібно отримати цукор-рафінад, то тоді знову розчиняють і кристалізують розчин.
Цей процес виділення відбувається за такою схемою:


З цього відео ви можете багато цікавого дізнатися про те, як робиться цукор:

Після того, як цукор пройшов практично всі стадії виробництва, починаючи від постачання буряка, вибіркового контролю, очищення, обрізання, дифузії, кристалізації і т.д., приступають до завершального етапу у виробництві цукру. І цим етапом є сушка цукру. Це необхідно для того, щоб видалити з нього зайву вологу. А вже висушений і охолоджений цукор відправляють у спеціальну машину для розсівання, потім його фасують, запечатують і відправляють у сховище.

 За ДСТУ 4623:2006 під поняттям «цукор білий» мається на увазі харчовий продукт, який являє собою очищену і кристалізовану сахарозу у вигляді окремих кристалів (кристалічний цукор) або окремих кусків (пресований цукор), який виробляється промисловим способом з цукрового буряка або цукрової тростини (тростинного цукру-сирцю). Для використання у харчовій галузі сахароза реалізується в таких видах:
  •     кристалічний цукор (цукор-пісок) — білі зернисті кристали розміром від 0,2 до 2,5 мм;
  •     сахароза для шампанського — кристали розміром від 1,0 до 2,5 мм;
  •     пресований (кусковий) цукор виробляють у вигляді окремих кусочків різної форми й розмірів і за асортиментом буває: колотий, швидкорозчинний та дорожний[4];
  •     цукрова пудра — порошок, отриманий шляхом подрібнення кристалічного цукру (гранули розміром не більшим від 0,2 мм) і використовується, зокрема, для глазурі;

Цукор-рафінад (за ДСТУ 2213-93) — додатково очищений (рафінований) цукор у вигляді кусків (кусковий цукор-рафінад), кристалів (рафінований цукор-пісок і сахароза для шампанського) та подрібнених кристалів (рафінадна пудра), призначений для реалізації в торгівлі, промислової переробки та інших цілей.

Залежно від способу вироблення цукор-рафінад підрозділяється на:

  •     пресований;
  •     рафінований цукор-пісок;
  •     рафінадну пудру;

Цукор-рафінад виробляється в такому асортименті:

  •     пресований колотий насипний у мішках, пачках і коробках;
  •     пресований швидкорозчинний у пачках, коробках та дрібному фасуванні;
  •     рафінований цукор-пісок насипний у мішках, пакетах та дрібному фасуванні;
  •     сахароза для шампанського;
  •     рафінадна пудра насипна в мішках і пакетах.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія створення рафінаду.

15 цікавих фактів про сіль

Цікаві факти про цукор