Економіка



Сіль – це природна мінеральна речовина, яку добувають з надр землі або збирають у відкритих родовищах і копальнях.
У даний час сіль добувають більш ніж в 100 країнах нашої планети. Великі соляні копальні знаходяться в таких країнах, як Іспанія, Німеччина, Австрія. Але найбільшими світовими виробниками солі є США, Німеччина, Китай, Нідерланди:


Світовий видобуток кухонної солі в даний час складає майже 100 тис. т/рік, з яких на харчові потреби використовують лише третю частину.

Де ще, крім харчових потреб, використовується сіль?
Крім кухонної солі широке застосування отримала технічна сіль. 
Її використовують:
• по-перше, в хімічній галузі для здобуття хлору, гідроксиду натрію, натрію, соляної кислоти, а також для хімічного очищення води;
• по-друге, для розморожування грунту технічну сіль застосовують у нафтовій сфері і в зимовий період, як матеріал проти ожеледі на дорогах;
• по-третє, без солі не обійтися при виробництві таких товарів широкого вжитку, як пральний порошок, скло, папір, сода, мило.


Кухонну сіль використовують при виробництві продуктів харчування, в повсякденному користуванні, як приправу до страв і для інших господарських потреб.
Незвичайне використання висохлих соляних озер, особливо в Америці, придумали для запуску і посадки космічних кораблів, а також для рекордних автомобільних перегонів, де самою природою створені ідеальні умови тертя і ковзання.

Виробництво цукру.
Цукор є речовиною, яку виділяють з соку різних рослин. До таких рослин відносяться, в першу чергу, цукровий буряк і цукрова тростина, а в Канаді цукор виробляють з цукрового клена:

Такі країни, як Німеччина, США, Україна, Франція, Польща, Китай, Туреччина і Італія, є головними виробниками цукру з цукрового буряка. Цукор з тростини виробляють у таких країнах, як Бразилія, Індія, Куба. 

А ось основними виробниками кленового цукру є Канада і північно-східна частина США:
 Отже, можна зробити висновок, що цукор відноситься до сировинного і стратегічного товару, світове виробництво якого надалі також розвиватиметься досить активно.

 І якщо спостерігається зниження попиту на цукор серед населення, то з боку підприємств харчової промисловості навпаки спостерігається збільшення попиту на цей продукт.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Історія створення рафінаду.

15 цікавих фактів про сіль

Цікаві факти про цукор