Економіка
Сіль – це
природна мінеральна речовина, яку добувають з надр землі або збирають у
відкритих родовищах і копальнях.
У даний час
сіль добувають більш ніж в 100 країнах нашої планети. Великі соляні копальні
знаходяться в таких країнах, як Іспанія, Німеччина, Австрія. Але найбільшими
світовими виробниками солі є США, Німеччина, Китай, Нідерланди:
Світовий
видобуток кухонної солі в даний час складає майже 100 тис. т/рік, з яких на
харчові потреби використовують лише третю частину.
Де ще, крім
харчових потреб, використовується сіль?
Крім
кухонної солі широке застосування отримала технічна сіль.
Її використовують:
• по-перше,
в хімічній галузі для здобуття хлору, гідроксиду натрію, натрію, соляної
кислоти, а також для хімічного очищення води;
• по-друге,
для розморожування грунту технічну сіль застосовують у нафтовій сфері і в
зимовий період, як матеріал проти ожеледі на дорогах;
• по-третє,
без солі не обійтися при виробництві таких товарів широкого вжитку, як пральний
порошок, скло, папір, сода, мило.
Кухонну сіль
використовують при виробництві продуктів харчування, в повсякденному
користуванні, як приправу до страв і для інших господарських потреб.
Незвичайне
використання висохлих соляних озер, особливо в Америці, придумали для запуску і
посадки космічних кораблів, а також для рекордних автомобільних перегонів, де
самою природою створені ідеальні умови тертя і ковзання.
Виробництво
цукру.
Цукор є
речовиною, яку виділяють з соку різних рослин. До таких рослин відносяться, в
першу чергу, цукровий буряк і цукрова тростина, а в Канаді цукор виробляють з
цукрового клена:
Такі країни,
як Німеччина, США, Україна, Франція, Польща, Китай, Туреччина і Італія, є
головними виробниками цукру з цукрового буряка. Цукор з тростини виробляють у
таких країнах, як Бразилія, Індія, Куба.
А ось основними виробниками кленового
цукру є Канада і північно-східна частина США:
Отже, можна
зробити висновок, що цукор відноситься до сировинного і стратегічного товару,
світове виробництво якого надалі також розвиватиметься досить активно.
І якщо
спостерігається зниження попиту на цукор серед населення, то з боку підприємств
харчової промисловості навпаки спостерігається збільшення попиту на цей
продукт.
Коментарі
Дописати коментар